değer yaratmanın topluluğu
Daha iyi kararlar, iyi alışkanlıklar…

Hepimizin istediği, kariyerinde, kurmayı düşündüğü işte, hayatında daha iyi kararlar almak. Bazı alışkanlıklarımızdan kurtulmak, yenilerini edinmek.
Bunun en iyi yolu aynı amaçları, duyarlılıkları paylaşan insanlarla bir araya gelmek. Bu topluluk size bunu vadediyor. Farklı alanlarda uzmanlığı olan kafa dengi insanları, birbirleriyle fikir alışverişi yapabilecekleri, hayallerini gerçekleştirmek için birbirlerine destek olup yardım edecekleri güvenli bir ortamda bir araya getirmek.
Bir şey yapmak istiyorsunuz, ancak yeterince bilgi sahibi olmadığınızı düşünüyorsunuz, eğitim almanız gerektiğini düşünüyorsunuz, tam olarak hazır olup olmadığınızı bilmiyorsunuz. Kime danışacağınızı, onlara nasıl ulaşacağınızı bilmiyorsunuz. Tabii reddedilme endişesi de yaşıyorsunuz.
Oysa bir başkası sizin çıkmak istediğiniz yoldan geçti, sizden önce denedi. Siz de bir başkasının hayalini gerçekleştirdiniz veya öyle birini tanıyorsunuz. Burada birbirinize karşılıklı destek olabilirsiniz.
Başarı hiçbir zaman garanti değil ama şansınızı arttırmak elinizde.
Sosyal medya da bu işi görmüyor mu?

Hemen hepimiz geçmişte facebook’ta veya Linkedin’de gruplara girdik veya hala oradayız. Ancak böyle bir paylaşımı oralarda yapamıyoruz. Belki çok göz önünde olduğundan veya daha önemlisi kimsenin verilmiş bir taahhüdü olmadığından.
Topluluk fikrini kafamda döndürmeye başladığımda uzun bir süre içeriğin ne olması gerektiğine ve bunu tek başıma nasıl gerçekleştirebileceğime kafa yordum. Sonra farkına vardım ki, bilgi her yerde, herkesin parmaklarının ucunda, eğitim programlarından geçilmiyor. Ancak kitabi bilgiden daha değerli olan birçok insanın kendi yaşanmışlıklarıyla yoğurduğu, kolektif bilgi. Mesele bunu bir araya getirmekte ve yönetmekte.
Bunlar size tanıdık geliyor mu?
-
İşten geriye kalan zamanlarda sosyal medyada zaman öldürüyorum, biraz kafa dağıtmaya ihtiyaç var ama vicdan azabı da oluyor boşa harcadığımı düşündüğüm için.
-
Sadece meşhurları takip etmek değil benimle aynı yoldan geçmiş insanlarla iletişim kurmak istiyorum.
-
Çok sayıda kaynak tavsiyesi var ama nereden başlayacağımı bilmiyorum ve yetişemiyorum
-
Üst pozisyona/yeni bir kariyer için yeterli olmadığım duygusuna kapılıyorum
-
Bazı fikirlerim var ama kime danışacağımı bilemiyorum
-
İş yerinde karşılaştığım sorunla ilgili fikir alışverişi yapmak istiyorum ama bunu şirketten biriyle yapamam
-
Yeni kafa dengi insanlar tanımak istiyorum ama bunun için doğru ortam bulmak neredeyse imkansız.

Yalnız değilsiniz. Anlamlı ve faydalı ilişkiler kuracağınız kişileri tanımak yaş ilerledikçe daha zorlaşıyor.
Peki şöyle bir geleceğe ne dersiniz?
-
Ne yapmak istediğinize karar verdiğiniz
-
Yapabileceğinize dair kendinize güven kazandığınız
-
Fikriniz hakkında size yapıcı görüş vermeye hazır kafa dengi insanlara erişebildiğiniz
-
Aradığınız kaynak, araç konusunda danışabileceğiniz ve size yardım etmeye istekli uzmanlarla bir arada olduğunuz
-
Size ilham veren ve tanıdıkça güvenebileceğiniz insanlarla işbirliği yapabileceğiniz bir gelecek
Bütün bunlar benim de hayalimdi ama artık sadece bir klik uzağınızda.
İçeride neler var?
TOPLULUĞUN ALTYAPISI
-
Topluluğa özel bir paylaşım platformu (circle.so)
-
Konulara göre ayrılmış kanallarda tartışma alanı, üyelerin paylaştığı kaynaklar
-
Üyelerin kendilerini tanıtabilecekleri, networking yapabilecekleri, mesajlaşabilecekleri bir alan
-
Kişisel gelişiminize katkı sunacak ve üyelerin birbirinden güç ve destek alacağı “sefer”ler.
-
Üyelerin birbirlerinden görüş ve geribildirim alabilmesi için oluşturulmuş alanlar
-
Ayrıca sadece adminlerin paylaşım yapabildiği, duyuruların yer aldığı bir whatsapp grubu ve dileyenlerin katılabildiği anlık mesajlaşma whatsapp grubu
GEÇMİŞTE VAROLAN ve SÜREKLİ YENİLENEN OLUŞUMLAR
Akıl Danışma (ADA) Grupları (Mastermind groups)
-
Benzer iş alanlarında, benzer hedefler için çalışan, deneyim olarak birbirine yakın kişilerden oluşan 5-6 kişilik küçük gruplar
-
Belirli aralıklarda, bir saatliğine bir araya gelip bunun yarısında aralarından birinin seçeceği bir güçlüğü hakkında konuştukları yapılandırılmış sohbet toplantıları.
Körfezler (İlgi alanlarına göre gruplar)
-
İlgi anlanlarına göre üyelerin talepleriyle ve gönüllü katılımıyla oluşturulmuş gruplar
-
Şu anda konu hakkında bildiklerimizi paylaştığımız, beraber araştırdığımız ve birbirlerimizin deneyimlerinden öğrendiğimiz DER-YA’ya açılan beş körfezimiz var. Girişimcilik, Yatırım, Kişisel Gelişim ve Kariyer Değişimi, Seyahat ve Ebeveynlik
Üyelere özel içerikler, ayda en az iki defa dönüşümlü olarak düzenlenecek etkinlikler
-
Uzmanlarla söyleşiler: Topluluğun ihtiyaç duyduğu alanlarda konunun uzmanı kişilerle söyleşiler
-
BİS geceleri (Bize İstediğini Sor): Önceden belirlenmiş bir konuda bana veya katılımcılara sorular sorabileceğiniz, beraber yanıt arayacağımız toplantılar
-
Pecha Kucha geceleri: Üyelerin en fazla 20 sayfalık bir sunumla (sayfa başına 20sn’de maksimum 6.5 dakikalık) diledikleri konuda bilgi ve deneyim paylaşacakları toplantılar
-
Podcast Soru-Cevap: Podcast’ime konuk olan konuklar arasından sizden gelecek istek ve müsaitlikleri doğrultusunda soru-cevap toplantıları
DYF Kitap Kulübü
-
DYF Kitap Kulübü DER-YA Topluluğunun dışa açılan penceresi. Buraya dışarıdan kişiler de katılabiliyor ama topluluk üyeleri de bu kulübün doğal üyeleri. Burada DYF podcastinin konularıyla ilişkili bir kitabı her ayın son Çarşamba günü birlikte tartışıyoruz.
Topluluk kimlere göre:
-
Curiosium : Meraklı kişiler. Başkalarından neler öğrenebileceğimizi merak ediyoruz. Kendi fikirlerimizin yaratacağı etkiyi merak ediyoruz.
-
Collectivium : Yalnız değiliz, birlikte ortaya çıkarabileceğimiz bir çok iş, etki var.
Öte yandan herkes yardım almak için yardım etmesi gerektiğinin bilincinde. -
Diversium : Farklı eğitim, yerleşim ve birikime sahip kişiler.
Günlük hayatımızda kolaylıkla karşılaşamayacağımız bu çeşitliliğin büyük bir zenginlik olduğunun farkındayız. -
Positivium : Bardağın yarısının suyla, hayatın fırsatlarla dolu olduğunu görüyoruz.
Bir fikrin neden olamayacağını değil nasıl olabileceğini konuşuyoruz. -
Actorientum : Etraflıca irdeliyoruz ama hızlı hareket ediyoruz. Varsaymıyoruz, soruyoruz.
Durup uzun uzadıya plan yapmak yerine küçük denemelerle mesafe kat ediyoruz, hız kazanıyoruz.
Bu sonuncusu başlı başına üyelik testi gibi; harekete geçmeye hazır değilseniz muhtemelen üye olmaya da hazır değilsinizdir.
Kimlere göre değil:
-
Sadece kendini dinlemeyi, dinletmeyi sevenlere
-
Statü, mevki meraklısı hep bana’cılara
-
Yankı odalarında yaşayanlara, farklı fikirlere tahammülsüzlere
-
Fikirlerine aşık olanlara, yapıcı yorumlara dahi kapatanlara,
-
“Ondan şikayet, bundan şikayet”çilere
-
Başkasından öğrenecek bir şeyi olmadığını ama başkalarına öğretecek çok şeyi olduğunu düşünenlere
-
Çalışma hayatının çok başında olanlara veya paylaşacak bir şeyi henüz olmayanlara
-
Sosyal medyadan tamamen izole yaşayanlara, hesabı varsa da şifresini unutanlara
İçeride kimler var?
Kurucu Üyelerimiz Neler Söylüyor?

Feyzan Çavuşoğlu
DER-YA’ya katılmak 2021’ de kendime aldığım en güzel hediye.. Keyifle katıldığım körfezlerde birbirimizden, deneyimlerimizden çok şey öğreniyoruz.
Diğer taraftan, DER-YA’nın Kitap kulubü ile kaybettiğimi düşündüğüm okuma motivasyonumu tekrar kazanmaya başladım, iyi gidiyor. Ortak amaçlarımız var ve beraber bu amaçlara ulaşmak çok daha kolay, alışkanlıklarımızı yeniden oluşturuyor takipçisi oluyoruz. İyi ki aranıza katılmışım, çok teşekkürler

Özlem Gülay
Paylaşmak, ilham almak günümüzde bir toplulukta bulunma güdülerinin en başında geliyor. DER-YA grubunda isterseniz pandemide çokça mahrum kaldığımız seyahat arzunuzu bir ülke keşfi ile birleştirebilirsiniz. İsterseniz içinizde yanıp tutuşan o iş fikri ile girişimcilik ruhunuzu samimi bir ekip ile açığa çıkarabilirsiniz. Ya da her daim işimize yarayacak paramıza sahip çıkma ilkesiyle yatırım yapmanın inceliklerine hayatınızda yer açabilirsiniz. İnanıyorum ki ekip büyüdükçe nice keşfe değer temalar bulacaksınız DER-YA’da. Değer yaratmaksa işte tamm da burada.

Gamze Ürkmez
DER-YA da statülerinizden, rollerinizden, ekonomik yapınızdan bağımsız hayata bakışınıza dair sohbetler edebilecek, ön yargı ve etiketlemelerden uzak birbiriniz için neler yapabileceğinizi konuşabilecek ve dostluk kurup özlem duyabileceksiniz.
Burada biz birbirimizi geliştirmek için heybemizi koşulsuz açıyoruz, birbirimizi yukarıya taşıyoruz. Sen de heybendekileri bizimle koşulsuz paylaşmaya niyetliysen, senin için yapabileceklerimizi görmek için bize katılabilirsin!

Osman İri
2021 yılında aldığım en değerli kararlardan biri de DER-YA’ya katılmak oldu. DER-YA, iletişimin ve etkileşimin yüksek olduğu bir topluluk ve değer yaratmanın doğru adresi. Farklı sektörlerde/alanlarda bilgi ve tecrübeye sahip insanların, kişisel gelişimden, finansal yönetime, alışkanlıklar yönetiminden, değişim süreçlerine kadar bir çok alanda paylaşımlar yaptıkları harika bir topluluk. Bu sayede kendi hayatımıza yön vermede ortak paydaşlardan ilham alıyoruz. Kısacası, üyelerin tecrübeleri/birikimleri ve paylaşıma açık olmaları ortaya büyük bir değer çıkartıyor.
